Predstenové systémy a ich inštalácia

09.07.2014 21:06

Predstenové systémy a ich inštalácia

Navrhli ste novú kúpeľňu, ale nemáte chuť prácne klásť a prestavovať vnútornú kanalizáciu? Použite predstenovú inštaláciu! Ušetríte tým čas i peniaze a pomocou pár krokov dokážete premeniť vašu starú kúpeľňu na nový wellnessový palác. 

Systém predstenovej techniky

Vďaka systému predstenovej techniky už nemusí usporiadanie vašej novej kúpeľne kopírovať rohy interiéru či prebiehať pozdĺž steny. Inými slovami sa vo vašej novej kúpeľni nemusí už nič nachádzať tam, kde to bolo predtým. Môžete tak napríklad umiestniť sprchu doprostred miestnosti a sprístupniť ju zo všetkých strán. Rímsu, ktorá vznikla montážou predstenového prvku, môžete využiť ako odkladaciu plochu pre svoje hygienické potreby.

Predstenové systémy sa skladajú z kovových profilov a sadrokartónových dosiek. Nevyžadujú tak ani gram malty, cementu a pod. I montáž rúrok sa už dnes stala hračkou vďaka bežnému plastovému vyhotoveniu. Stačí ich len prirezať na správnu dĺžku a spojiť. Ak použijete nové plastové prívodné rúry, nemusíte už ani spájkovať.

Základom je dôkladné plánovanie
Pred inštaláciou predstenového systému musíte mať konkrétnu predstavu o vzhľade vašej novej kúpeľne: Ako má vyzerať pôdorys kúpeľne? Kam umiestniť kúpeľňové predmety ako je WC, bidet, sprcha, umývadlo a vaňa?

Po dôkladnom uvážení sa môžete pustiť do montáže predstenového systému:

  • Nakreslite čo najpresnejší pôdorys v mierke 1:50. Použite na to milimetrový papier, Uľahčí vám to prácu.
  • Na zvláštnom papieri vytvorte nákres predstenovej inštalácie (skutočná šírka cca 25 cm zodpovedá šírke ½ cm v nákrese) a rôznych kúpeľňových predmetov a vystrihnite ich.
  • Teraz môžete jednotlivé zariaďovacie predmety ľubovoľne presúvať na vašom pôdoryse kúpeľne, kým nebudete s usporiadaním spokojní.

 

Po dôkladnom naplánovaní môžete teraz vypočítať, aké prvky budete potrebovať, akú dĺžku majú mať profily a koľko musíte pripraviť pomocných nosníkov. Dĺžku profilov stanovte tak, aby bola v súlade s vaším usporiadaním, v najjednoduchšom prípade podľa dĺžky steny. Pomocné nosníky sú potrebné kvôli oplášteniu. Vzhľadom na to, že sadrokartónové dosky treba naskrutkovať na konštrukciu v minimálnej vzdialenosti 60 cm od seba, upravte podľa toho aj moduly a pomocné nosníky. Rovnakým spôsobom určte približnú dĺžku prívodného a odvodného potrubia.

Obloženie sadrokartónovými doskami 
Po dokončení montáže predstenovej inštalácie potiahnite čelnú stranu impregnovanými sadrokartónovými doskami. Na tieto účely sa spravidla používajú dosky s priemerom 12,5 mm. V každom prípade dbajte na to, aby boli vhodné na aplikáciu v kúpeľni (tj. aby mali impregnovaný a vodeodolný povrch).